zondag 10 augustus 2008

Cougar helikopters van Nederlandse Air Task Force in actie in Afghanistan

Een Cougar MK II transporthelikopter van het Nederlandse leger heeft op 3 augustus de eerste missie uitgevoerd in Afghanistan. Het toestel vloog vanaf de internationale luchtmachtbasis bij Kandahar in het zuiden van Afghanistan.

Het ministerie van Defensie maakte bekend dat tijdens deze vlucht de helikopter ondermeer de plaatsen Spin Boldak, Tarin Kowt en Deh Rawod heeft bezocht. Het ging bij deze operatie voornamelijk om het in- en uitvliegen van roterend personeel.

Spin Boldak ligt in het oosten van de provincie Kandahar aan de grens met Pakistan. Daar zijn ISAF-soldaten uit Canada actief. De Nederlandse luchtcapaciteit kan ook worden ingezet om andere landen te ondersteunen.

Er werden 96 personen tijdens deze missie naar de plaats van bestemming gebracht.

Naast deze eerste missie werd op speciaal verzoek van de internationale coalitiepartners een vlucht naar Forward Operating Base Locke uitgevoerd en een zogenaamde ‘relieve in place’ (aflossing van personeel) tussen Tarin Kowt en Deh Rawod opgestart.

Ook werden verschillende trainingen in de omgeving van Kandahar Air Field (KAF) succesvol volbracht.

De eerste Cougars kwamen op maandag 21 juli aan op het KAF. Zij nemen de taken over van het 298 Chinook Detachement, dat ruim een jaar verantwoordelijk is geweest voor het luchttransport vanaf deze vliegbasis.

Een woordvoerder van het ministerie meldt verklaart “dat er door het personeel van het 300 Cougar Squadron hard is gewerkt om alle vijf transporthelikopters operationeel te krijgen”.

Er waren drie Chinooks verbonden aan de Nederlandse Air Task Force in Kandahar. Deze zijn nu opgevolgd door 5 Cougars.

In augustus 2006 werd er al een bijdrage van zes toestellen aan de Nederlandse Air Task Force in het zuiden van Afghanistan geleverd. De helikopters ondersteunen de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan.

Cougar van Eurocopter
De Cougar is een tweemotorige transporthelikopter die is gefabriceerd door Eurocopter.

De Nederlandse Koninklijke Luchtmacht beschikt over een 17-tal toestellen van het type Eurocopter AS 532U2 Cougar MkII. Deze zijn gestationeerd op de Vliegbasis Soesterberg en ingedeeld bij het 300 Squadron.

De Cougar van de Koninklijke Luchtmacht kan worden uitgerust met een 20-mm-kanon of een .50 kaliber machinegeweer dat in de deuropening staat.

De helikopter kan naast de bemanning, die uit twee piloten en een bemanningslid bestaat, standaard 28 inzittenden vervoeren of een externe lading van maximaal 3.000 kilo.

Geen opmerkingen: